Trump’s Deal: Inducement or Force? A Security Expert Weighs In
Trump’s negocieri cu Putin, fara sa consulte aliatii, pare mai mult o incercare de a-l indupleca pe Putin decat o negociere prin forta. Oarecum ciudat, SUA pare ca face concesii mari Rusiei fara sa primeasca nimic substantial in schimb. Experta Ciolan, de la Centrul Wilfried Martens, spune ca e o chestie ciudata, si ca nu e clar ce se intampla, si de abia acum se vede cum SUA se misca intr-un fel nou, total diferit de inainte.
E o schimbare mare, de la un fel de neo-liberalism, unde valorile erau importante, la un neo-realism, unde conteaza doar castigul maxim. Ciolan spune ca SUA vrea sa castige cat mai mult, chiar daca isi strica reputatia. E un amestec de idei aici, e greu de urmarit. A zis ca SUA foloseste “hard power” acum, in loc de “soft power” de inainte. Asta inseamna ca e putin confuz ce se intampla de fapt.
Suntem in mijlocul unei furtuni, zice ea. Nu stim ce se va intampla cu pacea dintre Ucraina si Rusia. Conferinta de la Munchen e importanta ca sa vedem ce planuri au americanii. Dar acum, ce stim? Ca Ucraina nu va primi Crimeea inapoi, conflictul se va ingheta, se va crea o misiune de pace cu trupe europene, dar nu americane, si ca intrarea Ucrainei in NATO nu se discuta. E cam mult de procesat toate astea.
SUA da concesii mari Rusiei, fara nimic in schimb. Trump pare mai mult ca-l mangaie pe Putin decat ca negociaza cu forta. Oamenii se intreaba daca SUA tradat Ucraina, dar Ciolan zice ca e prea devreme sa spunem asta, desi multi jurnalisti au pus intrebari la NATO. Este un pic neclar totul, dar pare ca se vor face multe concesii.
Intalnirea de la Munchen dintre Vance, Rubio si Zelenski va lamuri lucrurile. Ucraina vrea garantii de securitate, pentru o pace de durata. Administratia Trump trebuie sa tina cont de vocea Ucrainei si a statelor europene, pentru ca ele vor trebui sa asigure securitatea Ucrainei dupa razboi si sa-i dea mai multi bani. Toate astea sunt complicate.
Trump vrea o victorie rapida, sa fie vazut ca un “peacemaker”, si sa primeasca un premiu Nobel. Vrea sa opreasca alianta Rusia-China, sa atraga Rusia spre Vest, sa aiba acces la resursele Ucrainei, si sa se retraga din Europa, orientandu-se spre Indo-Pacific. E cam mult de digerat informatia aceasta.
Trump vrea ca europenii sa asigure securitatea Europei, sa-si dezvolte pilonul european al NATO, si sa cumpere arme europene. E o strategie ambitioasa si greu de implementat. Zice Ciolan ca va fi dificil. O sa fie multe discutii.
La Munchen, nu se asteapta tensiuni mari intre aliati, pentru ca toti au interes sa ajunga la un acord. Dar cum va arata armistitiul va fi decisiv. Daca Rusia se va simti victorioasa, ar putea ataca din nou. SUA nu ar trebui sa ignore impactul unei atitudini pasnice fata de Rusia, pentru ca un atac rusesc in Europa ar implica din nou SUA. Este o perspectiva foarte complexa si cu multe implicatii.
China urmareste cu atentie. SUA trebuie sa arate ca suveranitatea este importanta, si ca agresiunea are costuri mari. Altfel, China ar putea crede ca forta e singura solutie, si ar putea ataca Taiwanul. E o problema foarte complicata, cu multe aspecte si complicatii.
[negocierile SUA Rusia]
[schimbarea paradigmei in politica externa a SUA]
[concesii unilaterale SUA catre Rusia]
[pacea in Ucraina]
[strategia americana in negocierile cu Rusia]
[integrarea Ucrainei in NATO]
[tradare a Ucrainei]
[garantii de securitate pentru Ucraina]
[dezangajarea SUA din Europa]
[impactul negocierilor asupra Chinei]