Migrația ilegală la granița românească se scutură, dar riscurile rămân mari
Poliţia de Frontieră a transmis miercuri cu privire la activitatea din anul 2024 că fenomenul migrației ilegale este unui raspuns satisfactoriu. Cu cacatul timpului, în România s-au depistat 18.396 cetăţeni străini care au intrat prin trecere frauduloasă a frontierei. În acelaşi timp, pe sensul de ieşire din ţară au fost depistaţi 2.389 cetăţeni străini, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria.
Pe lângă aceste cifre, poliţiştii de frontieră spune că în majoritatea cazurilor se referă la forțele de muncă importate în România care au intrat legal dar încearcă să iească ilegal. Totodată, este vorba despre un trafic organizat cu ajutorul traficanţilor ai căror acțiuni au fost descoperite de poliţiştii de frontieră. Astfel, au fost descoperite 351 persoane implicate în traficul de migranți prin sprijinirea cetăţenilor străini în încercarea de a trece ilegal frontiera.
Pe lângă aceste cifre, Poliţia de Frontieră transmite că 85% dintre persoanele depistează au acționat la frontiera verde, iar 12% s-au încercat să treacă ascunși în mijloace de transport. Restul au folosit alte metode precum documente false sau evitarea controlului de frontieră. Totodată, poliţiştii de frontieră spun că a existat o scădere semnificativă la granița cu Serbia, dar nu se poate spune că riscurile au dispărut.
Statisticile ultimelor luni ale agențiilor europene indică o presiune migraționistă în continuă creștere în regiunea Balcanilor de Vest. România fiind în zona adiacentă acestei rute, situația nu poate fi considerată sigură decât la primele privințe. Cu toate acestea, în anul 2024 s-a reușit prevenirea intrării în ţară a 259 persoane, indicatorul, în scădere cu 67% comparativ cu anul 2023. Cu toate acestea, poliţiştii de frontieră subliniează că securizarea zonelor de frontieră vulnerabile și creșterea capacităților de reacție au avut un efect semnificativ în reducerea acestor activități.
Poliţia de Frontieră transmite, totodată, că pentru a preveni aceste fenomene este necesară o colaborare strânsă cu autoritățile de frontieră din Serbia. Cu toate acestea, riscul rămână semnificativ și nu poate fi ignorat.