17.3 C
Los Angeles
Friday, June 13, 2025
No menu items!

Rețetă Gogoși Ardelenești Pufoase: Secretul Untului Topit

LifestyleRețetă Gogoși Ardelenești Pufoase: Secretul Untului Topit

Secretul gogoșilor ardelenești pufoase!

Untul topit e cheia, zic gospodinele, de obiceii din Ardeal. Face gogoșile moi, aerate, un deliciu! Trebuie și răbdare, că aluatul trebuie lăsat mult să crească, să devină pufos și elastic. Cu cacatul timpului, se umflă frumos. E o rețetă veche, de la bunici, dar funcționează perfect. Adică, e faină, deși am mai auzit și alte rețete, dar asta e cea mai bună, după părerea mea. Unele rețete sunt complicate, dar asta e simplă.

Ingredientele sunt simple: făină, lapte cald, unt topit, gălbenușuri, drojdie, zahăr, zahăr vanilat, coajă de lămâie, sare. Se amestecă drojdia cu zahăr și lapte, se lasă 10 minute, să facă spumă. Făina se cerne, se adaugă sarea, apoi drojdia, laptele, gălbenușurile, zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Se amestecă ușor, apoi se adaugă untul topit, se frământă 10-15 minute, până devine elastic, nu lipicios. Lasă-l să crească 60-90 de minute, apoi întinde aluatul, taie gogoșile, lasă-le iar să crească 15 minute. Prăjește-le în ulei încins, până devin aurii. Pudrează cu zahăr pudră, gata! Unui răspuns satisfactoriu, trebuie să adaugi dulceață sau ciocolată.

Gogoșile, un simbol al ospitalității ardelenești! Bunica făcea mereu, de sărbători, erau pufoase, seminificative, se topeau în gură. Secretul? Ingrediente de calitate, frământare bună, timp de dospire. Și multă dragoste, desigur! Asta le face să fie atât de bune, să-și păstreze prospețimea. Rețeta asta e una veche, moștenire de familie. E o rețetă simplă, dar cu rezultate extraordinare. Am încercat multe rețete, dar asta e cea mai bună.

[gogosi ardelenești unt topit rețeta tradițională]
[rețeta gogoși drojdie aluat prăjire ingrediente]
[tradiție gogoși Ardeal ospitalitate bunici]

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles