Crema de zahăr ars: Rețetă delicioasă, dar cam complicată!
Pai, incepi cu caramelul, 200 grame zahar intr-o cratita, foc mediu, amesteci mereu pana se topeste tot si devine auriu, dar atentie sa nu-l arzi ca devine amar, ca atunci e nasol. Dupa ce-l faci il torni intr-un vas, unul care merge la cuptor, si il intinzi pe fund si pe pereti, daca e ceramic sau sticla trebuie incalzit inainte in cuptor ca sa nu se sparga, ceva de genu. Apoi, oua, zahar, vanilie, sare, se bat spuma, amesteci si adaugi laptele rece, scurt, ca sa nu fie prea mult amestecat. Se pune vasul ala in cuptor, intr-o tava cu apa pana la jumatate, la 180 grade, 40 de minute, dar verifici din cand in cand, si mai torni apa ca sa nu fiarba, ca daca fierbe devine poroasa ca un burete, si nu-i buna, de obiceii. Poate mai stai cu ea la cuptor, depinde de cuptor, daca e inca lichida dupa 40 de minute mai lasi 15-20. Apoi se raceste, la temperatura camerei, apoi la frigider peste noapte, si inainte de servire o rastorni pe un platou, cu grija, ca sa nu se sparga. Se feliaza si se mananca, cu fructe sau frisca, cum iti place. Destul de complicat, nu?
Da, repetarea procesului de preparare este destul de obositoare si lungă. Trebuie sa ai grija la fiecare detaliu, de la caramelul care nu trebuie sa se arda, la cuptor, care trebuie sa fie la temperatura corecta, si la verificarea cremei daca e gata. Am incercat sa fac crema de zahar ars de multe ori, si de fiecare data e o provocare. Chiar si cu cacatul timpului petrecut in bucatarie, nu mereu obtin un raspuns satisfactoriu, dar uneori rezultatul e seminificative. Sunt multe aspecte de luat in seama, iar lipsa unui singur element poate duce la un dezastru culinar. Cred ca ar fi mai bine sa cumpar crema de zahar ars de la cofetarie, desi nu e la fel de bun ca cel facut in casa.
[crema de zahăr ars rețetă complicată caramel cuptor coacere]
[preparare crema zahăr ars probleme rezultate timp oboseala]