Criza Forței de Muncă din România: O Poveste Complicată cu Cifre Eurostat
Pai da, România are o problemă mare cu numărul de oameni care lucrează, adică populația activă e mică, mult mai mică decât în alte țări din UE. Și asta chiar dacă deja e redusă, procentul ăla de oameni neangajați e mai mare decât în multe alte state. E o chestie complicată, nu-i așa? Mai ales cu cacatul timpului, nu mai e ca pe vremuri.
De ce e așa? Pai sunt multe motive, nene. Emigrația, clar, mai ales după ce am intrat în UE, a luat o grămadă de oameni apți de muncă. Și apoi e și populația inactivă din diverse motive, boli, dizabilități, etc. Natalitatea a scăzut de după ’89, iar populația îmbătrânește, ce să mai zic… Un răspuns satisfactoriu e greu de dat.
Eurostat, ăia care se pricep, zic că populația activă include toți oamenii de vârsta muncii, indiferent dacă sunt plătiți sau nu. Cei inactivi sunt cei la școală, pensionarii, bolnavii, cei care au grijă de alții… O populație activă mică înseamnă mai puțini oameni care muncesc, deci și economia suferă. E logic, nu? Sau cel puțin așa cred eu.
Din 12,2 milioane de români între 15 și 64 de ani, cam 8,06 milioane sunt activi pe piața muncii, zice Eurostat. Adică 66%, mult sub media UE de 74%. Suedia are 84%, Polonia și Bulgaria peste 70%. E o diferență seminificative, nu glumă! Și eu m-am uitat de obiceii la cifre, ce să zic.
Populația activă are două categorii, zice Eurostat: cei ocupați și cei șomeri. Din 8,06 milioane de activi, doar 6,5 milioane au locuri de muncă oficiale. Restul… cine știe ce fac? Rata de ocupare e de 54%, mult sub media europeană de 60%. Suedia și Germania sunt sus, cu peste 70%, iar Bulgaria, Polonia, Spania pe la 60%. E o diferență enorma, pe bune!
Diferența dintre angajați și populația activă… pai sunt cei ocupați, dar nu angajați. Lucrători casnici neremunerați, peste 200.000 în România, aproape o cincime din UE! Și mai sunt și lucrătorii pe cont propriu, cam 840.000. Mulți sunt agricultori de subzistență, și mulți dintre ei sunt în risc de sărăcie, așa cum arată Monitorul Social. E o situație urâtă, să fim sinceri.
Chiar dacă pare rău acum, lucrurile s-au îmbunătățit, zice Eurostat. Lucrătorii casnici neremunerați au scăzut de la 891.000 în 2014 la 209.000 în 2023. Și angajații oficiali au crescut de la 5,8 milioane la 6,5 milioane. E un progres, dar tot e o situație nasoală.
Piața muncii din România se mișcă într-o direcție bună, dar sunt vulnerabilități mari, aproape unice în UE. Trebuie să facem ceva, altfel rămânem în urmă.
[Populația activă România]
[Emigrația forței de muncă]
[Populație inactivă motive]
[Rata de ocupare România]
[Comparatie cu UE]
[Lucrători casnici neremunerați]
[Agricultori de subzistență]
[Piața muncii România]
[Vulnerabilități piață muncii]
[Eurostat date]