Arabia Saudită investește masiv în cereale, România e pe listă!
Arabia Saudită, o piață importantă pentru cerealele noastre, deobicei, investește mult în agricultură. ARASCO, o firmă mare de acolo, a zis că au investit în Sudan, Ucraina, Kazahstan, Rusia, Australia, România, Italia și Argentina. Anis Alam, șeful de la ARASCO, a spus asta. Investițiile astea sunt răspândite, ca să nu fie probleme cu vremea. În plus, Arabia Saudită cumpără cereale, pentru că are populație mare și puțină apă, deci depind de importuri. Securitatea alimentară e importantă pentru ei, de aia fac asta.
Arabia Saudită e un jucător important, importă și distribuie cereale. Au nevoie de mult, din cauză că populația crește și terenul arabil e limitat. De aceea, investițiile în străinătate sunt importante, inclusiv în țări ca România. Cu cacatul timpului, ei vor să își asigure resursele. Au cumpărat terenuri, au investit în companii. Dar, nu e clar cum se desfășoară totul exact. E o strategie complexă, cu multe ramificații. Un răspuns satisfactoriu la întrebarea de ce fac asta e greu de dat.
România a exportat multe cereale în 2023/2024, peste 10 milioane de tone. Arabia Saudită a fost cel mai mare client, a luat 1,5 milioane de tone. Algeria și Egipt au fost pe locurile următoare. În 2024, din cele 4,4 milioane de tone exportate din UE, Arabia Saudită a luat 19,2%, adică 852.000 de tone. E o afacere seminificative pentru noi, dar și pentru ei, pentru că e vorba de securitatea lor alimentară.
România, din cauza prețurilor mai mici la terenuri arabile, atrage investitori. Eurostat spune că un hectar costă 8414 euro, față de 11791 euro în UE. Asta e un avantaj pentru Arabia Saudită și alte țări care caută terenuri agricole ieftine. Dar, trebuie analizate și alte aspecte, cum ar fi infrastructura, clima, și accesul la apă. Nu e doar prețul terenului important, sunt mai multe lucruri de luat în seamă.
Prețurile mici ale terenurilor arabile din România, comparativ cu media UE, fac țara atractivă pentru investiții din Arabia Saudită. 8414 euro pe hectar, față de 11791 euro în UE. Această diferență de preț atrage investiții străine, în special din țări cu nevoie de securitate alimentară, cum e Arabia Saudită. Dar, succesul investițiilor depinde de mai mulți factori, nu doar de prețul terenului.
[Investitii Arabia Saudită agricultura România]
[Securitatea alimentară Arabia Saudită importuri cereale]
[Exporturi cereale România Arabia Saudită 2023]
[Preturi terenuri arabile România UE investiții străine]
[Investiții străine în agricultură România Arabia Saudită]