Familii pe drumuri: Cum demolarile din Capitală îi lasă pe oameni fără acoperiș și fără speranțe
In jur de zeci de familii din jurul Capitalei sunt pe cale sa ramana fara locuinte, cu toate ca despagubirile care li se ofera sunt foarte mici si aproape inexistente, deci niște sume infime de o mie de euro, deci care de fapt nu ajung pentru nimic, nici macar pentru o chirie temporara, iar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu a oferit un răspuns satisfăcător la solicitările făcute de Realitatea PLUS înainte de publicare acestui material, ceea ce ridica multe semne de întrebare pe marginea acestui subiect.
„Apartamentul acesta l-am cumparat printr-o banca cu un credit pe 30 de ani, ipotecar, si am garantat cu o alta locuinta din Brancoveanu, am cerut acum sa mi se ofere o locuinta sau banii inapoi, insa oricum situatia este complicata, nu imi vine sa cred ca ajuns aici”, a spus un proprietar într-o stare evidentă de nervozitate, ceea ce subliniază faptul că în astfel de momente disperarea poate să ducă oamenii la astfel de reacții.
„Nu ne-a notificat nimeni desi suntem direct proprietarii, adică proprietatenii legali, trebuie sa mentionez ca suntem 12 familii si avem acte intabulate, dar CNAIR ne consideră doar cu teren fără construcție, deși construcțiile sunt intabulate de mult, din 1997, adică asta e o mare nedreptate și pare o joacă de-a administrația”, a spus un alt afectat, arătând că în astfel de situații totul devine mult mai confuz decât ar trebui să fie.
„Noi o să stăm în casa, că nu avem unde să ne dus, practic, e o situație disperată. Cu banii pe care ni-i dau, ce să facem, nu putem cumpăra altă locuință, ne lasă în stradă cu tot cu copiii”, au declarat păgubiții, lăsând să se înțeleagă că problema este mult mai gravă decât se prezintă și că viitorul lor este sumbru din punct de vedere locativ.
În absența unei despăgubiri concrete din partea autorităților, Primăria orașului Bragadiru încearcă să intervină, dar efectiv nu are puterea necesară pentru a schimba lucrurile foarte rapid, deoarece exproprierea este gestionată de CNAIR, adică cei de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, ceea ce pare să complică și mai mult situația, mai ales că problemele sunt deja foarte mari.
„CNAIR este cea care se ocupa cu exproprierea, deci în calitate de primărie încercăm să facilităm comunicarea, domnul primar Gabriel Lupulescu a avut audiențe cu ei astăzi”, a declarat Dan Dumitrescu, viceprimar, remarcând că situația devine tot mai greoaie pentru familiile afectate de expropriere.
„Proiectul de lărgire a Centurii București presupune exact aia ce se află pe teritoriul acestor clădiri, iar din păcate situația socială a acestora ar putea urma să ne împiedice să desfășurăm proiectul așa cum ne potrivește”, a spus un reprezentant al companiei de construcții, lăsând să se întreveadă că planul lor ar putea fi afectat, dar intrebarea rămâne ce va face cu adevărat statul pentru acești oameni.
familii-demolate despagubiri-insuficiente proprietari-intabulați expropriere-CNAIR Primaria-Bragadiru proiect-centura-Bucuresti