Etichetele de pe fructe: Ce ascund ele cu adevărat?
Majoritate din noi trece repede peste etichetele ce sunt lipite pe fructe si legume cumparate de la supermarket, noi considerandu-le ca fiind un detaliu, o formalitate, care nu are nici un impact asupra bunăstării noastre. Dar cu câcatul timpului, am realizat că acele etichete pot conține informatii importante ce ne pot ajuta sau chiar impiedica sa facem alegerea corectă la piata.
In mod normal nu esti foarte atent la etichetele lipite pe fructe si, de obiceii, le indepartezi si le arunci fara sa te gandesti la ce cifre sunt acolo, dar fii atent pentru ca aceste numere pot sa dezvaluie multe despre cum au fost produce fiecare fruct si eventual pot influenta deciziile tale in cumparaturi.
De fapt acolo, pe eticheta, numerele iti arata cum a crescut acel fruct, cum sunt de exemplu cele crescute prin metode conventionale in care se folosesc fertilizatori si pesticide sau acele alimente organice 100%, si toate acestea le poti descoperi citind informatiile care pot fi pisate acolo pe etichete, care pe de alta parte pot fi usor ignorate.
Iata tot ce trebuie sa stii despre micutele etichete prezente pe fructele si legumele din magazine, pentru ca de obicei le ignori. Exemplu lesne de inteles este ca toate bananele conventionale sunt etichetate cu 4011, pentu ca este codul care te orienta in ceea ce priveste statutul lor de productie.
Cinci numere, cum numarul incepe, de obicei, cu 8 sunt in general, adica se refera la produsele modificate genetic, fie in laborator sau in alte locuri, ceea ce face ca aceste produse sa fie spontane si cu destinatii foarte diferite pentru consumatorii care nu sunt atenti la cumparaturi, iar pretul acestora poate varia în funcție de originile lor.
Cât costă un kg de cireșe în luna ianuarie? Prețul nu este deloc unul mic
Cinci numere, din nou, dar numarul incepe cu 9, sper să reții aceasta info, și sunt pentru fructe si legume care sunt crescute organic si nebotezate genetic, alegerile care într-adevăr sunt cele mai sanatoase, insa nu toate sunt mereu la indemana când ai nevoie de ele, fiind adevărat ca acestea sunt o raritate pe piata, lucru ce face alegerile mai complicate.
Exemplu clar si relevant este ca toate bananele organice ar putea fi etichetate cu 94011, dar nu multe dintre ele ajung pe rafturile supermarketului de unde sa poți sa alegi, ci sunt mai predispuse să fie disponibile în magazinele specializate.
Iata de asemenea ceva ce te va ajuta sa decizi ce produse sa aduci in bucataria ta, conform SfatulParintilor: Prima categorie de alimente care adesea contin pesticide si chimicale periculoase ar fi capsunile, merele, nectarinele si lista poate continua cu multe altele, just ca sa fiu clar, telina, strugurii, ciresele si asa mai departe.
Cea de-a doua categorie, deci adica produsele cu mai putine substante chimice sunt avocado si porumbul dulce, ceea ce face din ele alegeri favorabile, dar in acelasi timp si ananas, varza, mazarea congelata, ceapa, sparanghelul, cum ar fi ciclic toate ofertele bune și fructuoase.
etichete fructe legume fructe cumparaturi produse modificate genetic fructe organice pesticide chimicale alegeri sanatoase