16.5 C
Los Angeles
Sunday, March 23, 2025
No menu items!

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

Dobânzile mari în România: Isărescu avertizează împotriva reducerii ratelor

ActualitateDobânzile mari în România: Isărescu avertizează împotriva reducerii ratelor

Isărescu: Folclor, Confuzii și Dobânzi Înalte

Domnul Isărescu, în discursul lui, a zis ceva despre dobânzi. Nu e momentul pentru reduceri, zice el, că vine deprecierea leului. Asta e ideea principală, pare-mi-se, dar e cam amestecată cu alte chestii despre acționari, capitaluri vagaboande și interesul general, știi? Un fel de… mesaj neclar, cu multe idei aruncate așa, de-a valma. Presiuni, depreciere, capitaluri… m-am cam pierdut.

Capitaluri vagaboande, zice el. Sunt intrări speculative, împrumuturi din afară, cu dobânzi mici, puse la noi cu dobânzi mari. Profit de 100%, face el! Isărescu promite dobânzi mari și curs stabil. Altfel, pierd banii ăștia vagabonzi. Diferența e între investiții directe (fabrici, nu le vinzi ușor) și ăștia care urmăresc doar dobânzile. Bancile, de obiceii, făceau și ele treaba asta. Împrumutau de afară ieftin, dădeau la noi scump… profit ușor!

În trecut, unele bănci externalizau profituri. Isărescu ținea dobânzile mari, iar ele atrăgeau bani din afară, cu 1-2%, și îi dădeau la noi cu 8-9%. Profit garantat! Chiar și în criză (2008), Isărescu le garanta cursul. A zis “mai ușor cu criza”, “nu avem nevoie de FMI”. Dacă nu mergea, aveau plan B: vânzarea creditelor neperformante cu 5% din valoare, deși garanțiile erau de 70%! Cu cacatul timpului, s-a distrus patrimoniul debitorilor. Profit pentru bănci, pierderi pentru alții!

Discursul lui Isărescu e de caterincă, zic eu. Folclor, confuzii… intenționate, probabil! Promisiuni de dobânzi mari și curs stabil. E ca o flașnetă, cu sunete ciudate! El își creează propriile creații artistice, cu tot felul de informații amestecate. Întoarce lucrurile pe dos. Compară cu Cehia, Polonia, Ungaria… dar ele au redus dobânzile, iar România e încă la 6,5% !

De ce folclor? În pandemie, BNR a acționat prea târziu și prea puțin! Reducerea dobânzii la 2%, apoi la 1,25%, a fost prea puțin și prea târziu! Mai întâi au absorbit lichiditatea, au scumpit dobânzile, apoi le-au redus puțin. Ungaria, Cehia și Polonia aveau dobânzi mult mai mici! Polonia se împrumuta ieftin, România de trei ori mai scump. Șeful băncii din Polonia e anti-comunist, la noi… altceva.

Isărescu zice că cursul e determinat de piață. Dar cum să se plângă capitalurile vagaboande când intră cu 4,97 lei/euro, iau dobânzi de 7%, și ies cu același curs? Profit de 100%! El le asigură cursul, nu le dă un curs mai rău! Mai sunt multe de zis, dar altădată.

Isărescu zice că dobânzile mari sunt din cauza tensiunilor politice interne. Plânge el după Rareș Bogdan și Ciucă? Îi displace Bolojan? Alegerile au menținut statu-quou-ul. Dar el spune “tensiuni politice”, nu zice de criza statului de drept. Alegerile prezidențiale au fost anulate pe baza unor suspiciuni fără substanță, deci nu e vorba de tensiuni, ci de criză a statului de drept. El, seminificative, tace.

Într-un document din 1984, Isărescu scria “amabil, dar neprecis”. Acum face la fel! Cum să critice SRI-ul care a întârziat să dea informații la CNSAS? Cum să admită criza statului de drept când el nu a văzut nici măcar marea recesiune? Cum să accepte decizia CCR bazată pe suspiciuni șubrede, când aceeași curte l-a omagia pe el? Sursele mele spun că guvernul a înțeles mesajul: hanoracele italienești nu se scumpesc, leul e stabil.

[dobânzi Isărescu deprecierea leului]
[capitaluri vagaboande investiții directe bănci]
[criză 2008 BNR plan B]
[folclor confuzii dobânzi mari]
[pandemie BNR dobânzi Polonia Ungaria Cehia]
[curs de schimb profit capitaluri]
[tensiuni politice interne alegeri statul de drept]
[amabil dar neprecis SRI CCR]

Check out our other content

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

Check out other tags:

Most Popular Articles