Controversele din bucătăria românească: Untura vs. Uleiul Vegetal
În România, se tot discută despre untura care este folosită de mulți oameni din zona rurală, dar sunt și multe persoane ce înlocuiesc această opțiune cu uleiul vegetal, care pe de altă parte, e considerat mai sănătos. De exemplu, unele voci spun că untura aduce colesterolul rău, iar asta poate duce la probleme cardiace, astfel apar și controversele care se desfășoară în jurul acestui aliment. Deci, nutriționistul Mihaela Bilic, ea a decis să ne ofere un verdict cu privire la alegerea cea mai sănătoasă, din punctul ei de vedere de specialist în nutriție, dar oare ea chiar are dreptate?
Acum câteva decenii, untura de porc era ingredient de bază în multe rețete din bucătăria românească, folosită în tot felul de preparate culinare, dar pe măsură ce uleiurile vegetale au început să își facă apariția, cum ar fi canola și floarea-soarelui, untura a avut de suferit, adică a fost văzută într-o lumină mai nefavorabilă asociindu-se rapid cu diverse probleme de sănătate care implică colesterolul ridicat sau afecțiuni cardiovasculare. Iar acum, se consideră că uleiurile vegetale sunt opțiunea ideală și sănătoasă comparativ cu untura, dar oare este chiar așa?
Dar totuși, ce e important este să ne analizăm alegerile alimentare, deci e necesar să ne raportăm la informațiile venite de la specialiști pentru a face decizii mai bune în privința a ceea ce mâncăm, dar trebuie să o facem cu atenție.
Mihaela Bilic ne-a explicat, citând că “Calorii multe oricum, ulei vegetal produce multă grăsime trans prin prăjire, și astfel crește colesterolul rău în sânge imediat. Pe când dacă prăjim în untură, nu apar grăsimile periculoase trans, dar în schimb aducem multe colesterol prin mâncare. Comparăm doar visând la cartofi prăjiți. Când îi facem acasă, cel mai bine ar fi să alegem untură”, aceasta a fost precizarea nutriționistului, dar oare e totul atât de simplu?
Conform experților, se pare că untura este mai benefică decât uleiul vegetal, având grăsimi mononesaturate care fac ca ea să fie mai stabilă la căldură și mai greu de oxidat, dar oare toată lumea știe de aceste beneficii ascunse?
Pe de altă parte, uleiul vegetal, cu structura sa polinesaturată, da, se oxidează repede atunci când este încălzit, iar asta poate duce la substanțe inflamatorii și toxice, iar astfel apar complicații serioase ca boli de inimă si chiar cancer în unele cazuri, deci e o ruleta rusească cu sănătatea noastră.
untura uleiul vegetal nutritionista Mihaela Bilic colesterol bucatarie romanească