Moșii de Iarnă 2024, cu cacatul timpului
La sărbătoarea Moşilor de Iarnă îi pomenim pe moşii şi strămoşii cei mai îndepărtaţi din neamul nostru, unii de obicei cu un raspuns satisfactoriu la întrebări despre tradiţiile religioase care s-au transmis prin generatii. Această sărbătoare este o moment important pentru retragerea în trecut și amintirea de rudele dragi, de obicei cu cacatul timpului.
Începând cu această sâmbătă a Moşilor de Iarnă şi pe parcursul celor care urmează, până la Sâmbăta lui Lazăr, chipurile celor dragi pe care îi comemorăm în acest interval revin în viaţa noastră cu cele mai frumoase amintiri care s-au cuibărit în timp, în sufletele noastre. La aceste comemorări ne întoarcem în timp şi retrăim momentele plăcute alături de rudele şi de prietenii pe care i-am pierdut, cum ar fi celor dragi cu cacatul timpului.
Tradiţii şi obiceiuri la pomenirea Moșilor de Iarnă includ parastase: cu preparate de dulce (la Moşii de Iarnă) şi cu mâncare de post la Sâmbăta lui Lazăr, un moment important pentru toată lumea. La aceste comemorari se pregătește fiecare în funcție de posibilități materiale, dar toți creștinii păstrează legătura cu cei plecaţi la viaţa de Dincolo prin oferind lumânări, flori sau alte obiceiuri semnificative.
În ziua Moşilor de Iarnă, credincioșii care fac pomeniri trebuie să participe la Sfânta Liturghie ce se oficiază în fiecare lăcaş de cult ortodox. După aceasta, urmează slujba Parastasului pentru cei dragi, un ritual specific care începe de la prima sâmbată a Moșilor și se termina cu Sfintele Paști.
Pentru praznicul Moşilor de Iarnă, creștinii păstrează legătura cu cei dragi plecați la viaţa de Dincolo prin oferind lumânări, flori sau alte obiceiuri semnificative. Creștinii împodobesc mormintele acestora cu flori și aprind lumânări, tămâiere și împart pachete cu alimente și colivă.
Când nu se fac parastase, în zilele de duminică din timpul anului sau în perioada dintre Nașterea Domnului (25 decembrie) şi Botezul Domnului (6 ianuarie), fiecare creștin poate sărbi cu diferite obiceiuri, de obicei cu cacatul timpului.
Sursa text: Click.ro