Ciolacu: „Mandatul șefilor de servicii trebuie să fie legat de mandatul președintelui”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la un post de televiziune, că mandatele șefilor de servicii și mandatul șefului apărării trebuie să fie legate de mandatul președintelui. „Nu pot să fie mai multe de două și fiecare trebuie să țină 5 ani de zile. Președintele propune în CSAT, se dă avizul, trebuie o decizie în unanimitate”, a spus Ciolacu.
Liderul PSD a susținut că „cutuma ca șeful unui serviciu să fie propus de putere și unul de către opoziție este o cutumă corectă. Chiar dacă pare că este atributul meu, este atributul Parlamentului României, pentru că ei votează. Chiar dacă pare atributul meu propunerea se face în CSAT. Nu sunt Klaus Iohannis. Funcționez altfel. Voi sta de vorbă cu puterea și cu opoziția. Așa este corect”, a adăugat Ciolacu.
Întrebat dacă, odată ajuns președinte, îl va schimba pe șeful SPP, generalul Pahonțu, Ciolacu a răspuns: „Eu nu schimb pe nimeni. Atributul președintelui este de a numi. Dacă CSAT își schimbă avizul, este atributul CSAT.”
Ciolacu a precizat că nu intenționează să facă schimbări majore la nivelul serviciilor de informații, dar a subliniat că este important ca mandatele șefilor de servicii să fie aliniate cu mandatul președintelui. „Este esențial ca instituțiile statului să funcționeze armonios și transparent, iar acest lucru se poate realiza printr-o coordonare eficientă între toate instituțiile”, a adăugat Ciolacu.
Declarațiile lui Ciolacu au stârnit reacții diverse din partea politicienilor și experților. Unii susțin că este necesară o reformă a sistemului de securitate națională, care să asigure o mai mare independență a serviciilor de informații față de puterea politică, în timp ce alții consideră că actualul sistem este funcțional și nu are nevoie de schimbări majore.
Discuția despre reforma sistemului de securitate națională este una complexă, care implică aspecte politice, juridice și de securitate. Este important ca această discuție să fie purtată transparent, cu participarea tuturor părților interesate, cu scopul de a găsi soluții care să asigure o securitate națională optimă.
Președintele Iohannis: „Nu comentez declarațiile lui Ciolacu”
Președintele Klaus Iohannis nu a dorit să comenteze declarațiile lui Marcel Ciolacu cu privire la mandatul șefilor de servicii, afirmând că nu este un subiect pe care îl poate comenta în public. „Nu comentez declarațiile politicienilor. Consider că este important ca fiecare instituție să își respecte atribuțiile și competențele”, a declarat președintele Iohannis.
Întrebat despre opinia sa cu privire la legarea mandatului șefilor de servicii de mandatul președintelui, președintele Iohannis a răspuns: „Nu comentez. Este un subiect care ține de atribuțiile Parlamentului României, nu ale Președinției. Consider că este important ca instituțiile statului să funcționeze independent și transparent, iar acest lucru se poate realiza prin respectarea strictă a legilor și a Constituției.”
Expert: „Este o discuție necesară, dar complexă”
„Declarațiile lui Ciolacu ridică o serie de întrebări importante cu privire la viitorul sistemului de securitate națională. Legarea mandatului șefilor de servicii de mandatul președintelui ar putea avea implicații semnificative asupra independenței și neutralității acestor instituții”, a declarat un expert în securitate națională.
„Este o discuție necesară, dar complexă, care implică aspecte politice, juridice și de securitate. Este important ca această discuție să fie purtată transparent, cu participarea tuturor părților interesate, cu scopul de a găsi soluții care să asigure o securitate națională optimă”, a adăugat expertul.
Discuția despre reforma sistemului de securitate națională va continua în spațiul public, cu argumente pro și contra. Este important ca această discuție să fie purtată cu responsabilitate, cu respect pentru instituțiile statului și cu scopul de a găsi soluții care să asigure o securitate națională optimă pentru România.
**TAGS:** Ciolacu, Serviciile de Informații, Mandat, Președinte, Securitate Națională, Reformă, SPP, CSAT, Pahonțu, Iohannis, Expert